Κρόκος

Κρόκος

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

"ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΚΑΛΩΣ ΤΙΣ ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ"

Κείμενο - Φωτογραφίες 
Ιωάννα Κύρου 
Νηπιαγωγός

Μια μέρα πριν το Σάββατο του Λαζάρου οι Λαζαρίνες του Κρόκου ,παρόλη την κακοκαιρία και το χιονιά, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο χώρο της κεντρικής εκκλησίας  και όλες μαζί ξεκίνησαν τραγουδώντας για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής  που βρίσκεται στην περιοχή  Λάκκος.
Στην είσοδο τραγούδησαν το τραγούδι της Παναγίας,ένα τραγούδι συγκινητικό  που μιλά για την  Παναγία που λούζεται σ΄ένα χρυσό λιένι και όταν πέφτει αποκοιμηθεί βλέπει ένα όνειρο πικρό φαρμακωμένο. Βλέπει ότι έχουν πιάσει τον Χριστό και τον παιδεύουν ,πέντε καρφιά    τον κρούνε, δηλαδή του χτυπάνε, τα δυο τα κρούν στα χέρια του ,τα δυό τα κρούν στα πόδια , το τρίτο το φαρμακερό το κρούνε στην καρδιά του…




 

Αφού τελειώσουν , χαιρετούν όλες και χορεύουν ένα άλλο τραγούδι πιο εύθυμο τώρα, το « Δω στης Παναγιάς τα δέντρα  ,Λαζαρίνες που χορεύουν… .και κρατούν δυό  γυαλιά στο χέρι στο να μόσχο ,στ΄ άλλο μέλι .
Το επόμενο μέρος που θα επισκεφτούν είναι το σπίτι του παππά . «Εδώ ψηλά , ψηλούτσικα , ψηλά στα μοναστήρια…» ακούγεται απ΄όλα τα κορίτσια και σιγοτραγουδιέται και από τις γυναίκες που παρακολουθούν το δρώμενο και θυμούνται τα δικά τους παιδικά χρόνια. Είναι το τραγούδι για τον παππά και ακολουθεί ένα τραγούδι για την παπαδιά που την παινεύουν για την νοικοκυροσύνη της .Προς τιμήν τους θα χορέψουν κι ένα όμορφο τραγούδι «Εδώ στου αφέντη τις αυλές και στης κυράς τις πόρτες ,τρία δεντρίτσια φύτρωναν, τα τρία αράδα αράδα, στο να κουρνέυει ο σταυραϊτος και στ΄ άλλο η πιρδίκα».




Η μέρα τελειώνει και τα κορίτσια  αφού χορέψουν λίγο ακόμα πάει το καθένα στο σπίτι του ,βγάζουν  τα παραδοσιακά ρούχα  και συναντιούνται στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου για να φάνε όλες μαζί και να τα πούνε .Σχολάνε νωρίς γιατί την επόμενη μέρα τους περιμένει ποδαρόδρομος. Συναντιούνται γύρω στις 8.00  το πρωί και χωρίζονται σε ομάδες για να γυρίσουν όλο το χωριό  και να πουν τα κάλαντα του Λαζάρου . Στο τέλος της μέρας θα μοιράσουν όλες μαζί τα αυγά και τα φιλοδωρήματα που τους έδωσαν οι νοικοκυρές του Κρόκου που τις περιμένουν κάθε χρονιά με χαρά γιατί πιστεύουν  ότι οι Λαζαρίνες είναι  καλότυχες και ότι φέρνουν υγεία και προκοπή στα σπίτια που τραγουδούν .






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου